Peste 80% dintre femei sunt nemulţumite de părul lor. Majoritatea cred că atât părul, cât şi scapul prezintă probleme. Peste 50% dintre femei şi bărbaţi se confruntă cu probleme de cădere excesivă a părului.
Femeile caută fără succes produse care să soluţioneze probleme părului şi scalpului. Acestea cad victime reclamelor şi promisiunilor, crezând că un nou şampon poate remedia căderea părului, părul stresat sau poate reface chiar şi vârfurile despicate ale părului.
Să recunoaştem: nici un şampon, mască de păr sau balsam nu poate elimina problemele părului. Dar există un produs care ajunge la sursa sănătăţii şi frumuseţii părului, mai exact la nivelul bulbilor de păr şi scalpului.
Uleiul natural pentru păr este acest tip de substanţă.
Uleiurile au fost utilizate de femeile din Asia, Africa şi America de Sud de secole. Ayurveda – filosofia şi medicina indiană – descrie în detaliu puterea uleiurilor pentru păr şi scalp. Acestea sunt extrase din seminţe, flori, pulpa şi mlădiţeţe plantelor abundente în vitamine şi micronutrienţi, necesari pentru menţinerea tinereţii, frumuseţii şi sănătăţii părului şi scalpului. Doar gândiţi-vă la părul incredibil de sănătos şi des al femeilor asiatice pentru a înţelege puterea uleiurilor naturale.
Pe lângă vitamine şi minerale, acestea, de asemenea, conţin, substanţe care nu pot fi găsite în alte produse de îngrijire a părului: acizi graşi valoroşi. Un echilibru adecvat de acizi graşi asigură îngrijirea şi repararea cu succes a părului.
Există un număr imens de uleiuri naturale. Fiecare ulei are un echilibru diferit de acizi graşi. Cum să le alegem pe cele care vor îngriji în mod corespunzător podoaba capilară?
Următorul articol vă va ajuta să înţelegeţi diferenţele între variatele tipuri de uleiuri, precum şi între tipurile de păr. În consecinţă, veţi putea determina nevoile părului dumneavoastră şi alege uleiul potrivit.
Prin ce diferă tipurile de păr?
În afara diferenţelor vizibile în aspect (deschis, închis, creţ, ondulat, drept, fin, des), tipurile de păr au o structură externă şi internă diferită. Condiţia cuticulelor de păr reprezintă cea mai importantă diferenţă. Cuticulele reprezintă primul şi singurul obstacol întâmpinat de toxine şi impurităţi. Cuticulele protejează părul de factorii nocivi; acestea sunt precum o poartă care securizează cele mai importante părţi: cortexul şi tulpina părului. Din păcate, atunci când părul suferă un tratament brutal, acest scut de protecţie este perturbat. Este extrem de facil să deteriorăm părul prin vopsire, uscare cu aer fierbinte, proceduri de îndreptare, periere intensă şi masare viguroasă cu prosopul. Pentru a înrăutăţi lucrurile, părul devine vulnerabil din cauza îngrijirii incorectă, stresului, produselor farmaceutice… firul de păr nu are o viaţă uşoară.
Sănătatea părului nostru depinde de îngrijirea oferită, de funcţionarea scalpului şi condiţia bulbilor de păr. Cu cât părul este mai deterioat, cu atât cuticulele sunt mai ridicate. Criteriul care determină mărimea spaţiilor între cuticulele de păr este cunoscut sub denumirea de porozitatea părului.
Trei tipuri de porozitate a părului
Înainte de a discuta despre îngrijirea şi condiţia părului, este necesar să definim porozitatea părului. Doar apoi vom putea să îngrijim corespunzător părul şi să “decodăm” necesităţile specifice tipului nostru de păr.
Există trei tipuri de porozitate:
- Păr cu porozitate redusă – cuticulele aderă la tulpina firului de păr. Acest tip de păr este des şi greu, însă problematic: lipsit de volum, rezistent la stilizare şi vopsire. Părul cu porozitate redusă este caracterizat de procese perturbate la nivelul scalpului, ceea ce rezultă într-o secreţie excesivă de sebum, păr gras şi deseori, mătreaţă.
- Păr cu porozitate medie – părul nu are porozitatea redusă, totuşi nu este extrem de deteriorat (cuticulele sunt uşor ridicate). Are un aspect plăcut, până devine electrizat. Femeile cu acest tip de păr se confruntă deseori cu probleme cauzate de subţierea firului de păr, vârfuri uscate, păr tern, căderea părului.
- Păr cu porozitate ridicată – acest tip de păr are cuticulele foarte ridicate. Este stresat şi deteriorat din cauza diferitelor tratamente, îngrijirii neadecvate, expunerii la soare sau oxigenării. Deshidratat, tern, fragil. Vârfurile părului sunt atât de deterioate încât se rup în timpul perierii. Părul cu porozitate ridicată este subţire şi lipsit de strălucire. Are nevoie de reparare intensă deoarece bulbii de păr sunt foarte slăbiţi, iar scalpul – deshidratat.
Cum să alegem uleiul în funcţie de porozitatea părului?
Fiecare porozitate a părului are o condiţie diferită. Trebuie să alegeţi un ulei care se potriveşte tipului şi porozităţii părului dumneavoatră.
Dimensiunea golurilor şi spaţiilor dintre cuticule variază. Dacă sunt mari, avem nevoie de uleiuri care sunt constituite din particule de dimensiuni mari. Particulele au diferite dimensiuni, datorită diferenţelor dintre acizii graşi conţinuţi.
Un ulei ales în mod corespunzător se va potrivi ca o cheie în lacăt. Cu alte cuvinte, uleiul cu acizi omega potriviţi şi particule corespunzătorare reprezintă cheia unei îngrijiri de succes a părului.
Citiţi mai departe pentru a afla care acizi graşi şi uleiuri se potrivesc diferitelor tipuri de porozitate:
- Pentru părul cu porozitate redusă sunt potrivite particulele mici incluse în acizii saturaţi. Uleiurile alcătuite din acest tip de particule (de pătrundere) sunt: uleiul de cocos, untul de shea, uleiul de babassu.
- Pentru părul cu porozitate medie sunt potrivite particulele de dimendiuni medii, de semi-pătrundere. Acizii graşi omega-7 şi omega-9 conţin astfel de particule. Aceştia pot fi găsiţi în: uleiul de macadamia, uleiul de argan, uleiul de jojoba, uleiul de migdale dulci, uleiul de caise şi uleiul camellia.
- Pentru părul cu porozitate ridicată – cu spaţii mari între cuticulele de păr, sunt potrivite particule largi – denumite particule de non-pătrundere. Aceste particule sunt specifice acizilor omega-3 şi omega-6, care sunt incluşi în: uleiul de şofrănel, uleiul de floarea soarelui, uleiul de primulă de seară, uleiul de cedru, uleiul de seminţe negre.